apr
13

Jong geleerd

Posted by Dutch Wool Diva

KokIk ben erachter gekomen dat van de meeste stellen die ik ken, er altijd één is die niet of nauwelijks kan/wil koken. Dat was eerlijk gezegd nogal een ontdekking voor mij. Niet dat ik het niet aanmoedig dat de partner (of dat nou mannelijk of vrouwelijk is) wat vaker de pannen ter hand neemt, begrijp me niet verkeerd. Sterker nog, ik zou willen dat die van mij eens wat vaker achter het fornuis te zien was (ja wij zijn dus ook zo’n stel), zelfs als dat betekend dat we uit pakjes eten :mrgreen:

Na een blik op mijn verbaasde gezicht is dan steevast het antwoord: Ja, maar ik kan het ook helemaal niet goed en hij (zij) kan het veel beter dan ik. En: Ik vind koken nou eenmaal niet leuk.

Ik heb er eens over nagedacht en kwam vervolgens tot de conclusie dat mijn kookkunsten ook nog nauwelijks ontwikkeld waren toen ik het huis uitging. Ja, ik wist de basisdingen; aardappels/pasta/rijst koken, een ei koken/bakken, saus uit een pakje maken, een simpele eenpansmaaltijd etc. Ik heb pas echt leren koken toen ik op mezelf ging wonen en ikzelf verantwoordelijk was voor wat ik op mijn bord kreeg. En  geloof me, het was soms niet te vreten 8-O Ik had trouwens makkelijk op kunnen geven, ik woonde schuin boven een cafetaria dus verhongeren zou ik echt niet wel 20 kilo zwaarder van alle patat.

Wat me wel opviel na wat doorvragen is dat de meesten van hen, thuis wonend bij pa en ma (of alleen pa of alleen ma), zelfs de basisdingen niet thuis geleerd had. Ze konden het spreekwoordelijke ei nog niet koken. Terwijl degene die thuis wel de basisdingen geleerd hadden (in dit geval de partners) allemaal min of meer een goede kok zijn geworden.

Maar goed, ook deze vergelijking loopt spaak. Ik hoef alleen maar naar mijn man en zijn broer te kijken om te weten dat die vlieger niet voor iedereen opgaat. Mijn man kookt niet (of nauwelijks, eigenlijk alleen als ik het niet kan omdat ik ziek ben of weg) maar zijn broer wel (zijn partner daarentegen weer niet). Twee personen uit hetzelfde gezin, de één kookt wel en de ander niet.

Mijn broer en ik hebben allebei de basisdingen geleerd (in ons gezin werd er in dat opzicht geen onderscheid gemaakt tussen meisje/jongen) en, goh wat gek, we zijn allebei goede koks geworden.

Ik geef ruiterlijk toe dat de interesse er ook moet zijn. Maar interesse kun je kweken! Hoe?

Door jong te beginnen:

Koken_06 Koken_07

Koken_08 Koken_09

Koken_01 Koken_02

Koken_03 Koken_04

Of ze goede koks worden weet ik niet, maar plezier hebben ze er in ieder geval wel in :lol:

Koken_10 Koken_05

 1. Repel Said on 13 apr 2010,

  Wat goed van je! Hier hetzelfde: ik kom elke dag om 6 uur thuis en dan heeft de Brandmeester al gekookt hij kan het beter dan ik. Ik kan het wel een beetje, maar vindt het sowieso niet leuk…
  Hi heeft leren koken op de brandweer, enige nadeel is dat hij meteen porties voor 8 maakt, haha!

  Wij laten nu de Middenvelder ook meehelpen en dat vindt hij heel erg leuk.

 2. marieke Said on 14 apr 2010,

  mijn kinderen vinden koken ook heel erg leuk en ze mogen ook meehelpen. ikzelf heb toch meer met het eindresultaat dan met het koken zelf :het opeten dus

 3. Barbara Said on 16 apr 2010,

  Heeeeeel herkenbaar, hier ook een man die zegt niet te kunnen koken. OK macaroni dat lukt nog wel net als een ei bakken maar dat heeft ie echt niet thuis geleerd hoor. Mij zal het dan ook niet gebeuren dat mijn kinderen niet weten hoe ze eten moeten maken. Zoonlief vind het trouwens erg leuk om “alleen” te koken en maakt wel eens macaroni. Helemaal alleen natuurlijk (als je niet meerekend dat ik de boel in het kokend water gooi en afgiet ;)) Zondag gaan we pannenkoeken bakken.

  Dochterlief helpt het liefst met taartenbakken. Maar zet dan het liefst d’r tanden er in voordat het klaar is.

  Btw: heb jij/weet jij een (online) breipatroon voor sokken op 2 pennen? Mijn mams is er naar op zoek.